Här har vi försökt samla svaren på några vanliga frågor. Tryck på frågorna för att svaret ska öppna sig. Har du frågor som du inte finner svar på här, är du mer än välkommen att kontakta oss. Mailformulär hittar du här. Vårt telefonnummer är 08-591 219 50.
Frågor om covid-19
Hur skyddas patienter och personal på er klinik?
För oss på Prima Tandvård så är våra patienters och medarbetares hälsa, välmående och säkerhet vår högsta prioritet. Vi följer nationella riktlinjer kring smittskydd och uppdaterar oss kontinuerligt med information från Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset. Inom tandvården har vi länge haft strikta och omfattande nationella hygienregler för att all tandvårdpersonal ska kunna behandla även sjuka patienter utan risk för sin egen hälsa. Att hantera smittorisker är med andra ord en del av vår vardag.
Alla våra medarbetare har blivit informerade och instruerade om den nuvarande situationen och om extra rutiner för att minimera smittspridning.
Riktlinjer för att minimera smittspridning:
- Vi uppmanar patienter som inte är friska att komma till kliniken vid ett senare tillfälle.
- Vi vädjar till patienter att komma själva och bara ta med sällskap om det är absolut nödvändigt.
- Vi utför regelbunden desinfektion av ytor såsom dörrhandtag, receptionsdiskar, kortterminaler och vattenkranar.
- Vi har tillfälligt tagit bort tidningar och reklammaterial i väntrummet.
- Vi bokat patienterna på så vis att vi kan undvika flera patienter i väntrummet på samma gång.
Vi tillämpar de senaste nationella riktlinjerna för vårdhygien inom svensk tandvård för att inte sprida smitta under behandling och följer basala hygienrutiner. Rutinerna innefattar bland annat att vi vid behandling använder, handskar, skyddsförkläde för engångsbruk, munskydd och visir samt att vi följer kvalitetssäkrade riktlinjer för handhygien. Alla instrument som används vid en behandling avlägsnas från behandlingsrummet och rengörs i validerade diskdesinfektorer och/eller i utrustning som steriliserar instrumenten. Vi utför dagliga funktionskontroller för att säkerställa funktionalitet i rengöringsprocesserna. Alla ytor i behandlingsrummet samt behandlingstolen desinfekteras med alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel.
Jag behöver hjälp men tillhör en riskgrupp. Är jag välkommen?
För att inte utsätta dig för onödig risk om du tillhör en riskgrupp så bör du undvika onödiga sociala kontakter. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar Prima Tandvård att du skjuter upp ditt besök om det inte är akut.
Du tillhör en riskgrupp om du:
- är 70 år och äldre,
- har underliggande obehandlade sjukdomar, såsom hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes samt svårinställt högt blodtryck,
- eller har sjukdom som generellt innebär ökad risk vid infektioner, till exempel nedsatt immunförsvar.
Kontakta oss per telefon så kan vi prata om just din situation. I första hand försöker vi ge råd över telefon, till exempel om problemet kan avhjälpas med någon typ av medicin. I andra hand kan vi överväga om det är nödvändigt att komma till kliniken.
Jag har en tid inbokad men börjar känna symptom. Vad ska jag göra?
Du ska boka om ditt besök om du är sjuk. Det gör du enklast genom att ringa oss på tfn 08-59121950.
Vid behov kan en personlig konsultation ges per telefon.
Jag vill läsa på om hur viruset smittar. Var hittar jag information?
Prima Tandvård följer fortlöpande utvecklingen och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att förhindra spridning av covid-19*. Har du frågor om coronaviruset kan du kontakta 113 13.
- Covid-19 är namnet på infektionssjukdomen som orsakas av coronaviruset.
Du kan också läsa mer på följande sidor:
Frågor om behandlingar
Vad gör man på en rutinundersökning?
(Svar fylls på inom kort.)
Vad bör jag tänka på efter en tandutdragning?
Efter att du har tagit bort tanden är det några saker som är bra att tänka på. Viktigt är att du:
- Inte anstränger dig för mycket då ansträngning leder till ökat blodtryck och vidgning av kärl. Detta kan leda till att såret börjar blöda på nytt.
- Inte dricker varma drycker som te och kaffe. Varma drycker gör att kärlen i munnen vidgas och då kan det åter börja blöda. Om du behöver dricka te och kaffe kan det vara bra att låta det svalna en liten stund.
- Inte äter så länge bedövningen sitter i. Anledningen är att det inte bara är tanden som är bedövad, utan även vävnaden kring tanden är bedövad och stor risk finns att man biter sig i vävnaden och orsakar fula sår. Det går bra att inta föda som är kyld och som inte behöver tuggas. Exempel på föda som går bra att inta efter en operation eller tandutdragning är filmjölk, yoghurt, juicer och kalla drycker.
Visdomständer
(Svar fylls på inom kort.)
Vad är en rotfyllning och varför görs den?
Rotfyllning behöver man göra om bakterier har tagit sig in till tandens centrala delar där det finns kärl och nerver. Dessa kärl och nervsträngar går från centrala delarna av tanden ända ned till tandens rot. Pga att det just är kärl- och nervrikt är det en utmärkt grogrund för bakterier. När bakterierna väl har fått fäste återstår inget annat än att rotfylla tanden om man vill behålla tanden.
Rotfyllning går oftast till så att man öppnar upp tanden tills man kommer till kärl och nervsträngen i de centrala delarna. Där rensar man tanden på all vävnad och alla bakterier som finns. På så vis fås ett hålrum mitt i tanden. Detta hålrum fylls sedan med ett gummimaterial. Det är denna process som kallas för rotfyllning.
En infekterad/inflammerad tand ger den karakteristiska tandvärken. Har man haft tandvärk en gång kommer man aldrig att glömma det. En inflammerad vävnad brukar oftas vara öm och brukar svälla. I tanden är utrymmet litet och vävnaden kring den är hårt och oeftergivligt. Detta gör att en svullnad i och omkring tanden gör ont då trycket ökar men vävnaden inte kan svälla. Så fort man får en öppning i tanden brukar värken släppa.
Kan jag bleka tänderna hos er? Hur funkar det?
Ja, hos oss kan du bleka tänderna på två sätt. Den ena sättet är att tänderna bleks hos oss på plats i kliniken och den andra är att du bleker tänderna hemma med blekskenor som du sover med.
Blekningsmetod 1: Klinikblekning med BrilliantSmile
Pris: 3990 kr
Behandlingstid: Ca 2,5 tim.
Själva blekningen tar 3×20 min. Tänderna kan blekas i genomsnitt ca 7 nyanser, detta är dock beroende på dina tänders ursprungs nyans.
Detta ingår i priset:
- Färgtagning samt kontroll av tänderna, samt genomgång av bleknings kontrakt
- Avlägsnande av tandsten samt polering
- Blekning 3x20minuter vilket i genomsnitt bleker tänderna med 7 nyanser
- Försegling av tandytan efter blekningen för att bibehålla resultatet
- Tandkräm att använda efter behandlingen
Biverkningar?
Det kan förekomma ilningar eller isningar de närmaste dagarna efter en blekning
Att tänka på före blekning
- Det får inte ha gått mer än 3 månader sedan din senaste tandläkarundersökning innan blektillfället.
- Gravida, ammande och personer under 18 år avråds från blekning
- Informera oss om ev allergier
- Eventuella fyllningar på framtänder kan behövas bytas ut men då tidigast 14 dagar efter blekningen då fyllningar inte bleks
- Efter några år kan man fräscha upp tänderna genom en kortare klinikblekning alt. hemblekning med skenor
Blekningsmetod 2: Hemblekning med BrilliantSmile
Kostnad: 2500 kr
Kan användas som dag- eller nattblekning. Behandlingstid 1-9 timmar per dag under 7 dagar. Vid svåra missfärgningar kan behandlingstiden behöva förlängas.
I priset ingår följande:
- Kontroll hos hygienist eller tandläkare för att konstatera att det finns förutsättningar att göra en blekning.
- 3 st sprutor (räcker till 1 behandling ca 6-7 dagar)
- Indviduell blekskena för överkäke och underkäke
- 7 st Dental Cleanser (rengöringsservetter)
- 1 st Whitening tandkräm 20 ml att använda efter behandlingen
- 1 st Whitening Boost tandkräm 20 ml
- 1 st whitening munskölj 30 ml
- Patientbroschyr
För att lösa upp missfärgningar och beläggningar används Whitening munskölj en vecka före behandling.
Undvik sura drycker samt starkt färgande livsmedel under behandling och 72 timmar efter. exempel på livsmedel som kan missfärga tänder är Coca-Cola, citrusfrukter, kaffe, rött vin, mörk choklad, tobak och färgstarka kryddor såsom curry,chili,cayennepeppar och dylikt.
Innehåll:
Hydrogenperoxid , karbamidperoxid, kaliumnitrat, flour
PH neutral
Efter behandling:
Eventuella fyllningsrestaureringar kan göras tidigast 2 veckor efter sista blekningstillfället.
Lite fakta om blekning:
Resultatet av en blekning är oftast kvar i ca 1-4 år beroende på hur man sköter sina tänder. Sköter man dem väl kan blekningen vara betydligt längre.
Viktigt är att under bleknings fasen inte inta ämnen som missfärgar tänderna såsom vin, te, kaffe och rökning. Kan man undvika dessa ämnen i samband med blekning och några dagar efteråt kommer resultatet av bestå under en längre tid.
Kontakta gärna oss om du har ytterligare frågor.
Jag är intresserad av tandställning men är 33 år gammal – är jag för gammal?
Absolut inte. Man kan när som helst korrigera bettfel. Du kan ta upp det med din tandläkare för närmare information och terapiplan.
Behöver jag en bettskena?
Bettskena används vid behandling av käkleds- och käkmuskelbesvär. Bettskena används även vid tandgnistling där man ser att patienten håller på att gnistla ned sina tänder. Syftet med en bettskena är att få en avslappning i tuggmuskulaturen och hindra den hyperfunktion som finns framförallt när man sover.
Skenan används framförallt nattetid men kan i början behöva användas under dagen för att vänja sig vid att ha skenan. Det kommer i början att kännas obehagligt och klumpigt att ha bettskenan. Inledningsvis kan man knappt ha skenan men efter ett tag kan man nästan inte sova utan den. Invänjningstiden kan ta upp till några månader så det gäller att ha tålamod.
Du kommer att märka att när du på morgonen biter ihop dina tänder så passar de inte riktigt ihop de första sekunderna/minuterna. Detta går över inom några få minuter. Anledningen är en resultat av den avslappning i tuggmuskler som man har fått till följd av bettskenan.
Skötsel av din bettskena
Viktigt är att hålla både munnen och skenan rena. Därför bör tänderna noggrant borstas innan skenan förs på plats på kvällen. På morgonen när skenan tas ut bör den omsorgsfullt rengöras med borste och helst vanligt diskmedel då detta inte innehåller slipmedel som kan skada den blanka ytan på plasten. Trots att du borstar tänderna innan sänggång finns det rikligt med bakterier och proteiner i saliven som kommer att lägga sig som en beläggning på skenan om den inte rengörs noggrant.
Skenan förvaras lämpligen fuktigt i en ask. Ska du inte använda skenan på ett tag är det bättre att förvara den helt torrt.
Tar ni emot barnpatienter?
Ja, vi tar emot alla patienter.
Frågor om ekonomi
Vad är tandvårdsbidrag?
Alla som anses vara bosatta i Sverige enligt Socialförsäkringsbalken har rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag från och med den 1 juli det år man fyller 20 år. Det gäller även vissa personer som bor i Sverige, men inte anses vara bosatta enligt socialförsäkringsbalken. Även personer som arbetar eller studerar i Sverige och är bosatta i andra länder kan ha rätt till tandvårdsstöd.
Det allmänna tandvårdsbidraget betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten, men bidraget tillhör patienten och det är patienten som bestämmer om det ska användas eller inte.
Patienten behöver inte ansöka om bidraget med någon blankett, utan säger till om att han eller hon vill använda sitt tandvårdsbidrag för att betala en del av kostnaden för behandlingen.
Hela bidraget måste användas vid ett tillfälle.
…
Om patienten väljer att använda det allmänna eller det särskilda tandvårdsbidraget för att betala en del av kostnaden för en behandling dras bidraget av vid beräkningen av eventuell ersättning från högkostnadsskyddet.
Idag råder fri prissättning på tandvård i Sverige vilket innebär att vårdgivaren sätter ett pris som de anser behövs för att deras verksamhet.
I samband med det nya försäkringssystemet införde man en referensprislista där man gjorde en bedömning av vad som är rimligt att betala för olika behandlingar. Fördelen med referenspriset är att det ska vara enkelt för dig som patient att jämföra priser mellan olika vårdgivare. Det är viktigt att som patient komma ihåg att tandvård är som allt annat och du får det du betalar för. Vi har hos oss på Prima tandvård valt att lägga oss kring referenspriset då vi anser att den är en ganska rimlig prissättning. Vissa åtgärder har vi valt att ligga lite över och vissa åtgärder lite under.
Uppdateringar 1 januari 2025
Från och med 1 januari 2025 kommer tandvården inte längre vara kostnadsfri för personer mellan 20 och 23 år, enligt ett beslut från Sveriges riksdag. För att underlätta övergången har riksdagen infört ett Allmänt tandvårdsbidrag (ATB) på 600 kronor per år för alla från 20 till 23 års ålder.
Om Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
Du behöver inte ansöka om bidraget – det dras automatiskt vid tandvårdsbesök och är tillgängligt från den 1 juli varje år. Ditt allmänna tandvårdsbidrag (ATB) kan sparas upp till två år, vilket innebär att du kan använda upp till 1 200 kronor. Bidraget är ett elektroniskt tillgodohavande som hanteras via Försäkringskassan.
Vad täcker ATB? Du kan använda ditt ATB för de flesta typer av allmäntandvård, såsom:
- Tandundersökningar
- Tandstensborttagning och rengöring
- Lagning och rotfyllning av tänder
- Tandextraktion och ersättning för förlorade tänder
Observera att ATB inte gäller för kosmetiska behandlingar som tandblekning.
Vi hoppas att du fortsätter som patient hos oss på Prima Tandvård. Kallelser sker precis som tidigare, och vi finns här för att besvara dina frågor.
Vänligen kontakta oss om du har funderingar. Vi nås på telefonnummer 08-59121950 eller via e-post, kontakt@primatandvard.se
Hur ofta kan jag få tandvårdsbidraget?
Det kommer ett nytt tandvårdsbidrag den första juli varje år. Det går att spara bidraget från ett år till ett annat och använda två bidrag under ett år, samtidigt eller vid två olika tillfällen.
Man kan aldrig ha mer än två bidrag samtidigt. Har man två bidrag den 1 juli ett år försvinner ett av dem och ersätts med ett nytt.
Varierar tandvårdsbidragets storlek med min ålder?
Till och med det år som patienten fyller 29 är bidraget 300 kronor per år.
Från och med det år patienten fyller 30 och till och med det år patienten fyller 64 är bidraget 150 kronor per år.
Från och med det år patienten fyller 65 är bidraget åter 300 kronor per år.
Även om tandvårdsbidraget i första hand är tänkt att användas vid undersökningar och förebyggande behandling får det också användas för andra åtgärder. Det får dock inte användas vid kosmetisk behandling, som till exempel tandblekning.
Vad innebär högkostnadsskyddet?
Om en patient väljer att använda sitt tandvårdsbidrag för att betala en behandling dras bidraget av vid beräkningen av eventuell ersättning från högkostnadsskyddet.
I tandvårdsstödet finns ett högkostnadsskydd som innebär att patienten vid större behandlingar bara behöver betala en del av kostnaden själv. Försäkringskassan betalar ersättning för resten av kostnaderna direkt till din vårdgivare utan något extra jobb för dig som patient.
För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen beräknas utifrån. I referenspriset ingår också kostnader för material.
Referenspriset fastställs av staten. Men tandläkaren är inte bunden av referenspriset utan kan ta ut ett pris som är högre eller lägre.
Högkostnadsskyddet börjar gälla när en patient under en tolvmånadersperiod fått åtgärder utförda vars sammanlagda referenspris överstiger 3 000 kronor.
Sedan får patienten ersättning för:
- 50 procent av kostnader med ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor
- 85 procent av kostnader med ett referenspris som överstiger 15 000 kronor
Högkostnadsskyddet börjar gälla när en åtgärd som ingår i skyddet blir klar. Efter det räknas alla åtgärder som görs på en patient under ett år in i högkostnadsskyddet.
Eftersom patienten får ersättning för 85 procent av den del av det sammanlagda referenspriset som överstiger 15 000 kronor kan det ibland vara fördelaktigt att börja en ny period i högkostnadsskyddet innan den förra är slut. På så sätt kan man genom att låta göra fler dyra åtgärder under samma period komma upp i kostnader som överstiger 15 000 kronor. Därmed behöver patienten betala en mindre del av kostnaderna själv.
Har ni fakturabetalning?
Ja, du kan hos alla våra Praktikertjänsttandläkare betala med kort och vi erbjuder även möjlighet att betala ditt besök eller behandling via faktura. Det är både enkelt och smidigt. Säg bara till i kassan att du vill betala med faktura. Vi ger dig också möjlighet att delbetala din faktura mellan 3 och 36 månader.
Vi samarbetar med Walley och använder deras faktura- och delbetalningstjänst. Walley genomför alltid en kreditprövning tillsammans med en kreditupplysning i samband med köpet, vilket innebär att du kan få avslag på ditt fakturaköp.
Betala hela fakturan inom 14 dagar
När du får hem fakturan kan du välja att betala hela beloppet inom 14 dagar. Då tillkommer endast en fakturaavgift på 45 kronor.
Delbetala din faktura i den takt som passar dig
Du kan också välja att delbetala din faktura på 3 till 36 månader. Vid delbetalning tillkommer, utöver fakturaavgiften på 45 kronor, en kreditränta på för närvarande 9,75 procent och aviavgift på 30kr/månad.
Delbetala flera fakturor med en aviavgift per månad
Om du kommer att göra flera behandlingar och vill delbetala alla dina fakturor samlas de på ett konto där alla behandlingar/fakturor summeras till ett belopp. Du får sedan en månadsfaktura där du själv väljer hur mycket du vill betala varje gång, dock minst det lägsta belopp som finns angivet på månadens avi. För varje ny behandling/faktura utgår en fakturaavgift på 45 kronor. Maxtiden för delbetalningen är 36 månader.
Dela upp betalningen – så här gör du
För att delbetala måste du minst betala det lägsta belopp som står skrivet på fakturan. Du kan också logga in på Logga in med BankID (walley.se) och välja att dela upp betalningen av din faktura eller välja konto.
- Logga in på Logga in med BankID (walley.se) med mobilt BankID
- Tryck på ”Välj betalsätt” på din faktura och välj att dela upp betalningen
- Välj den betalplan som passar dig bäst
På my.walley.se kan du se vilken månadskostnad de olika betalplanerna skulle innebära för din faktura.
Exempel: Vid ett köp på 10 000 kr som betalas över 12 månader med en kreditränta om 9,75 % uppgår den effektiva årsräntan till 17,40 %. Totalkostnaden blir då 10 911 kr. Slutbetalning kan ske när som helst utan extra kostnad. Mer information och allmänna kreditvillkor finner du på my.walley.se Här kan du även läsa om hur Walley behandlar dina personuppgifter.
Betala hela fakturan direkt
När du fått hem din faktura (till din folkbokföringsadress) så kan du betala din faktura inom 14 dagar, men ges även möjlighet att lägga upp en delbetalningsplan från 3 till 36 månader (med en kreditränta om 9,75%).
Delbetala i den takt som passar dig
För att klara av ibland kostsamma behandlingar har Praktikertjänst tagit fram ett alternativ som gör det möjligt för dig att dela upp kostnaden på 3 till 36 månader (med en kreditränta på 9,75%).
Förhandsprövning
Om du väljer att betala din behandling med faktura kan du bli ombedd av din tandläkare att, eller på eget initiativ, göra en förhandsprövning innan ditt besök. Det kan vara bra att göra för att försäkra dig om att bli beviljad kredit. Fördelen för dig som patient är att du får svar på om du kan genomföra större och kostsammare behandlingar.
Eftersom kreditåtagandet inte är bindande väljer du själv om du vill träda in i kreditavtal efter genomförd behandling eller operation. Godkänd förhandsprövning är giltig så länge dina ekonomiska förhållanden inte försämras drastiskt från det att du ansöker om kreditåtagande till din ansökan om den faktiska krediten uppstår.
En förhandsprövning gör du genom att ansöka om ett ej bindande kreditåtagande hos Walley. Detta kan du göra hemma själv i lugn och ro innan ditt besök hos tandläkaren. Du identifierar dig med mobilt BankID och får svar direkt efter att du slutfört ansökan i webbläsaren. Walley genomför alltid en kreditprövning tillsammans med en kreditupplysning i samband med ansökan, vilket innebär att du kan få avslag på̊ den.
Övriga frågor
Är er klinik handikappanpassad?
Ja, våra lokaler är handikappanpassade.
Vilka språk pratar personalen?
Vi pratar följande språk:
- Svenska
- Engelska
- Persiska
- Tyska
- Grekiska
- Holländska
- Finska
Vilka munhygiensprodukter rekommenderar ni
Det är lätt att gå vilse bland alla produkter som finns ute på marknaden och den massiva reklamkampanj som företagen bedriver gör inte saken lättare. Men behövs alla dessa produkter? Svaret är ganska lätt. NEJ! Vissa produkter är nödvändiga ibland men inte alltid. Vad behöver man och vad ska man göra?
Som basmunvård har man sett att det som fungerar bäst är det som man kallar ”2+2+2”-regeln. Detta innebär att man borstar tänderna två gånger dagligen i två minuter med lika mycket tandkräm som motsvarar ca två cm som pressas ut ur tandkrämstuben. För barn brukar man säga två gånger i två minuter med lika mycket tandkräm som motsvarar max en ärtstor klick tandkräm. Bra är att till barn ha just barntandkräm som innehåller lite mindre fluor än vuxentandkrämen. Både barn- och vuxentandkrämen ska självklart innehålla fluor vilket nästa alla tandkrämer gör idag. Sedan bör man komplettera med att göra rent mellan tänderna med antingen tandtråd, tandstickor eller små tandborstar för att få rent mellan tänderna. Detta bör man göra minst några gånger i veckan men inte mer än 1-2 gånger per dag. Viktigt är att komma ihåg att för mycket tandborstning kan vara skadligt för tänderna.
Vad ska man då undvika? Man bör definitivt undvika produkter som innehåller Triclosan. Idag finns det olika tandkrämer som innehåller Triclosan och man bör enligt vår mening undvika detta helt. Det finns tillfällen då man behöver antibakteriell medel för att hjälpa till, men idag finns det bättre lämpade produkter att ta till än Triclosanet som är miljöfarligt.
Vad behöver jag veta om munsköljning?
Idag finns det en uppsjö med olika munsköljningar och i regel kan man säga att de som innehåller fluor har visat effekt medan de som saknar fluor inte har lika bra effekt. Här är det viktigt att titta efter tandläkarförbundets logotype. Produkter med denna logotype är noggrant studerade av erfarna kollegor och har bättre effekt.
Sedan finns det antibakteriella sköljningar som rekommenderas exempelvis efter ett ingrepp i munnen. Dessa produkter brukar man normalt behöva under en kortare tid. Om en sådan produkt blir aktuell för dig, ger din tandläkare nödvändig information.
Finns det möjlighet till barnpassning på er klinik medan jag undersöks?
Ja till viss del. Säg till innan så ska vi nog kunna ordna det.
Vilka garantier har jag på behandlingar hos er? Garanti på material/arbete?
Vi har minst ett års garanti på det mesta som utförs, om vi inte kommer överens om annat . Kronor och broar är det två års garanti på. Vissa implantatfabrikat är det livslång garanti på.
Jag håller på med boxning – kan ni fixa tandskydd åt mig?
Absolut! Tandskydd som kan köpas i sportaffärer ger inte tillräckligt skydd vid trauma. Dessa tandskydd ger ett mycket enkel basskydd men inget som är adekvat. Ett bra tandskydd måste täcka alla tänder och bestå av flera lager med olika hårdheter för att på ett bra sätt absorbera tryck och fördela det på en stor yta.
Är tandkrämer med blekningsmedel bra?
Nej! Tandkräm med blekmedel är inget som rekommenderas. Oftast innehåller dessa lite mera ”slipmedel” vilket skadar tandytan och tandkött mer än ”normala” tandkrämer.
Hur lång tid i förväg behöver jag höra av mig för att avboka en tandläkartid?
Ju tidigare desto bättre så att tiden kan utnyttjas av någon som behöver den, dock senast 24 timmar i förväg.
Kan ett bra tuggummi ersätta tandborstning?
Nej! Tuggummin är bra komplement till tandborstningen men absolut inget som kan ersätta den.
Varför blöder jag ibland i tandköttet?
Blödande tandkött kan bero på en rad olika tillstånd. Det kan vara allt från medicinering till inflammation i tandköttet till att man helt enkelt är för noggrann när man rengör tänderna. Det bästa är att ta upp det med din tandläkare för närmare kontroll i samband med din revisionsundersökning.
Vad rekommenderar ni – tandtråd på löpmeter eller plackers?
Det spelar ingen roll vilket som används. Det viktigaste är att det blir rent mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt. Vilket man väljer är en smaksak.